01 april 2016 - Grundarfjordur - AkureyriDeze nacht geen noorderlicht gezien. Dat kan ook moeilijk vermits het een groot stuk van de nacht getempeest heeft met stormwind en kletterende regen. Op zo'n momenten is het wel leuk toeven in zo'n stevige, volledig houten cabin.

Het ontbijt is ook hier heel netjes en bijzonder verzorgd. Tijdens het ontbijt maken we kennis met de 2 enige andere gasten van het guesthouse en laat dat nu net 2 sympathieke Vlamingen zijn. Het ontbijt duurde dus iets langer dan anders en het is zowat 9u30 vooraleer we vertrekken.
We hebben vandaag een lange dag voor de boeg waarbij eigenlijk maar één iets echt gepland is, namelijk Hvitserkur, een rots in zee bij het noordpunt van het Vatnsnes-schiereiland in het noordwesten van IJsland. Hvítserkur is ongeveer 15 meter hoog.
De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten.
De naam betekent "wit hemd", vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots.
Volgens de overlevering zou Hvítserkur een trol zijn, die het Þingeyrar-klooster met stenen bekogelde en niet merkte dat de zon opkwam, waarna hij versteende.
Voor de rest is het gewoon lekker van het uitzicht genieten. Niettegenstaande het mindere weer doen we dat met volle teugen. In die mate zelfs dat we weeral overal veel te lang blijven plakken voor het maken van foto's. IJsland is dan ook echt "a photographer's paradise", in om het even welke weersomstandigheden.
We verlaten Ring Road 1 en nemen de zowat 20km lange dirt road naar Hvitserkur. Onderweg ook heel wat fotogelegenheden van de immer aanwezige ijslanders (IJsland paard). Deze dieren vertonen een bijzonder sociaal gedrag en zodra ze iemand bij de afsluiting zien, komen ze direct afgelopen om zich te laten aaien. Heel bijzonder.

Mits wat goede wil zien we zelfs een begin van lenticular clouds ("lensvormige wolken"?)
Op weg naar HvitserkurHet is al rond 13u als we bij Hvitserkur aankomen en we eten hier dan ook eerst onze broodjes op.
Men kan de rots bekijken van op een aangelegd platform.Maar er is ook een vrij steil, niet onderhouden pad naar het zwarte strand, en deze kans kunnen we uiteraard niet laten voorbijgaan. We zijn hier helemaal alleen met enkel het gezelschap van de vele vogels die Hvitserkur bewonen.
Hoe ongelooflijk het ook is, maar de stormwind is als bij wonder gaan liggen en we maken dus niet enkel gewone foto's, maar vliegen ook met de drone en maken heel mooie luchtbeelden.
We blijven hier eigenlijk veel te lang en we twijfelen of we nog wel helemaal tot in het noorden bij Héðinsfjarðargöng zouden rijden. Maar ach, uiteraard doen we dit, het onbekende roept toch altijd een beetje...

Eens op de 76 komen we al snel in het plaatsje Hofsós. Niemand zou hier ooit van gehoord hebben, ware het niet dat hier een "swimming pool with a view" ligt...
Vandaag is het zwembad niet open, maar we maken toch maar een foto van deze uitzonderlijke locatie.Hoe hoger naar het noorden, hoe extremer het weer wordt en op sommige ogenblikken wordt dit bijna apocalyptisch met een op de auto beukende wind, sneeuw die tegen de voorruit geslagen wordt en een wegdek dat her en der overgaat in dirt road. Maar wat een uitzichten.Op een bepaalde plaats rijden we door een strook die blijkbaar nog maar net vrijgemaakt is van een lawine, maar dit is echt bijna zoals het weer zou moeten zijn bij een IJslandreis, of althans toch eventjes...
Deze foto werd gemaakt terwijl ik schuilde tussen de deur en auto, om zo toch een beetje de camera te kunnen stilhouden.


We ronden het meest noordelijke punt van deze reis en rijden door de 2 tunnels van Héðinsfjarðargöng. De ene is 3,7 km lang en de andere 7 km. Ze verbinden de plaatsen Ólafsfjörður en Siglufjörður. Men is in 2006 met de bouw begonnen, en het tunnelcomplex is op 2 oktober 2010 opengesteld.

Eens uit de tunnels worden we nog altijd gegeseld door wind en sneeuw, maar...we like it ;-)...

Het gaat nu in ruk naar Akureyri, onze overnachtingsplaats voor vandaag. Akureyri wordt ook wel eens de "hoofdstad van het noorden" genoemd en is met zijn zowat 18.000 inwoners de vierde grootste stad van IJsland.
We komen om 19u aan in het hotel en gaan direct eten. Aan eetgelegenheden geen gebrek hier, maar mijn zoon heeft iets "ontdekt" op Tripadvisor: Hamborgarafabrikkan, een keten van 3 hamburgerrestaurants in IJsland. Het restaurant krijgt 4 sterren op Tripadvisor en staat op plaats 5 van de 45 restaurants in Akureyri.
Ikzelf bestel er een lamburger en het is, met grote voorsprong, de allerlekkerste burger die ik ooit gegeten heb. Bij Hamborgarafabrikkan serveert men geen hamburgers maar haute cuisine burgers!

Het is vrijdagavond en het is bijzonder levendig in Akureyri met heel wat jong volk. Er is ook een verkeersvrije straat en men verkoopt er alle bekende merken van kledij, elektronica enz...

Blikvanger is de heel mooie kerk.


We komen rond 21u30 terug in de kamer en die heeft een heel mooi uitzicht.


Het weer: ganse dag zowat op de grens tussen goed en slecht waarbij wij voortdurend bewolking hadden en nu en dan regen en sneeuw bij
zo'n 2-7°C. Gevoelstemperatuur een pak lager op de momenten dat er een stormachtige wind stond.


Overnachting in Hotel Akureyri
Aantal gereden km: 482

Geen opmerkingen:

Een reactie posten